Poročilo o medgeneracijskem osnovnem računalniške izobraževanju in o izobraževanju za uporabo pametnih telefonov v letu 2023

V okviru Zavoda Oreli smo organizirali medgeneracijsko o osnovno računalniško izobraževanje in izobraževanje za uporabo pametnih telefonov. Namen dogodka je bil omogočiti starejšim občanom pridobivanje osnovnih in dodatnih računalniških znanj. Dogodek je potekal v svetovalni pisarni za starejše na Tomšičevi 23, kjer so prostovoljci Zavoda Oreli nudili pomoč in podporo udeležencem.

Izobraževanje je potekalo v dveh terminih, in sicer v petek, 26. maja, ter četrtek, 1. junija 2023,  od 18. do 20. ure. Teme, ki smo jih izbrali skupaj, so zajemale širok spekter računalniških znanj: splošno o računalnikih, pisanje dokumentov (vabilo, dopis), računalniška predstavitev z besedilom in sliko, o internetu, elektronski pošti, socialnih omrežjih ter uporabi pametnih telefonov.

Zanimanje za izobraževanje je bilo izjemno, saj so prostovoljci Zavoda Oreli prisotni pri starejših ves čas izobraževanja in tako ključnega pomena pri zagotovitvi uspešnega izobraževanja.

Vsak dan izobraževanja je bil posvečen specifični temi, kar je udeležencem omogočilo sistematično pridobivanje znanja. Poudarek je bil na praktičnih veščinah, kot so pisanje dokumentov, uporaba elektronske pošte, navigacija po internetu, vključno s socialnimi omrežji ter osnove uporabe pametnih telefonov.

Vsak udeleženec je prejel potrdilo o aktivnem sodelovanju, kar predstavlja tudi formalno priznanje njihovega truda in pridobljenega znanja na izobraževanju.

Cilj izobraževanja je bil opolnomočiti udeležence z osnovnimi računalniškimi znanji, veščinami in informacijami. Te kompetence so ključne za dvig kakovosti življenja in aktivno vključenost v socialno okolje. Poleg pridobivanja znanja je bil izobraževalni dogodek priložnost za tkanje pristnih človeških vezi med udeleženci in prostovoljci. Skupno delo je prispevalo k pozitivnemu vzdušju in ustvarilo lep spomin na skupno doživetje.

Za spomin na prijetno IKT izobraževanje smo pripravili nekaj fotografij, ki bodo udeležencem ostale kot dragocen spomin na njihovo sodelovanje.

Vse slike