Trening multiplikatorjev

Urška Ozimek, vodja študentske skupine prostovoljcev Zaoda Oreli, se je udeležila izobraževanja v Romuniji, v srednjeveškem mestu Sighisoara. Izobraževanje je bilo podprto s strani Evropske unije s programom Mladi v akciji (Youth in Action Programme). Trening sta vodili Denisa Ionescu in Andreea-Loredana Tudorache – obe iz romunske nevladne organizacije A.R.T. Fusion.

Različne metode Gledališča zatiranih je v 60-ih letih prejšnjega stoletja razvil brazilski gledališčnik Augusto Boal, na katerega je močno vplivalo delo teoretika Paula Freire. Boal uporablja Gledališče zatiranih kot orodje za družbeno intervencijo, s katerim želi z racionalnim mišljenjem in transformacijo resničnosti spremeniti družbene odnose. Gledališče zatiranih daje gledalcem moč, da dejansko postanejo del procesa, in tako svojo klasično pasivno vlogo spremenijo v aktivno – kot tako imenovani spect-actors (Boalova skovanka) sodelujejo v procesu, ki se odvija pred njihovimi očmi. Raziskujejo, diskutirajo, pokažejo, analizirajo in imajo moč spremeniti resničnost, v kateri živijo.

Ena izmed tehnik Gledališča zatiranih je tudi Forum gledališče, kateremu smo se še posebej posvetili na tem treningu. Tehnike Forum gledališča se poslužujemo, da ozaveščamo ciljno skupino o dotičnem problemu, da aktiviramo pasivne ljudi, da pokažemo možne rešitve za negativne vsakdanje situacije in da spodbujamo pozitivne družbene spremembe.

Pomembno je tudi, da je trening združil 27 družbeno proaktivnih posameznikov, ki prihajajo iz različnih nevladnih organizacij iz cele Evrope – rodile so se že ideje o novih projektih in sodelovanjih.

Foto: Udeleženci izobraževanja v Romuniji  (Slikal: lastnik hotela Poenita)

Foto: Udeleženci izobraževanja v Romuniji (Slikal: lastnik hotela Poenita)