Dan odprtih vrat - soustvarjajmo boljšo družbo

V soboto, 13. aprila 2024, je Zavod Oreli že tradicionalno pripravil dan odprtih vrat. Program je potekal od 8.45 do 12.00 ure, kjer smo svoje aktivnosti predstavili občanom. Dogodek je bil namenjen vsem, ki delujejo znotraj Zavoda in tudi tistim, ki nas še spoznavajo in mimoidočim obiskovalcem.


Osrednji dogodek je bil ob  10. uri z nagovorom župana, Mateja Slaparja, direktorice Zavoda Martine Ozimek in strokovnega sodelavca mag. Romana Renerja. Prav tako so ob glasbi citer Tomaža Plahutnika naši prostovoljci udeležencem na kratko predstavili svoje delo. Začetke prostovoljskega dela je opisal Matic, ki deluje v Osnovni šoli Stranje, nadaljevala je Nika, ki je zelo zagnana prostovoljka - srednješolka. Leopold – študent je sodeloval v projektu SupporCare in pomagal pri uporabi virtualnih očal. Mija in Frane pa sta, kot dolgoletna Orelijeva prostovoljca, na kratko opisala svoje posebne izkušnje in spoznanja zaradi prostovoljskega dela.  

 

Pred prostori Zavoda smo imeli stojnico, kjer so se lahko vpisali bodoči prostovoljci, ali pa so mimoidoči spoznali naše delo in se ob kavi, soku in domačemu jabolčnemu zavitku še malo podružili. Dan odprtih vrat je bil sicer sestavljen iz različnih delavnic.

Iz Centra za krepitev zdravja, ki deluje v Zdravstvenem domu Jurija Polca Kamnik, nas je obiskala strokovna ekipa pod vodstvom Tine Muc, ki je s svojo pozitivno energijo in strokovnim znanjem privabila mnogo udeležencev. Našim prostovoljcem in obiskovalcem so izmerile krvni tlak, sladkor in preverile, kako zdrav način življenja imajo.

Iz Razvojnega centra Srca Slovenije sta predstavnici Anita Molka in Tina Pregel predstavili rezultate projekta Digital Generations v obliki kratkega predavanja. Vključena je bila tudi občina Kamnik, skupaj z Zavodom Oreli, kjer je udeleženka študijskega srečanja v Malagi, prostovoljka Nika, predstavila svoja nova pridobljena znanja. Poleg predavanja sta Anita in Tina prikazali tudi svet, kot ga vidijo ljudje z demenco – udeleženci so lahko njihov svet spremljali s pomočjo virtualnih očal  (EU projekt Support Care).

Prostovoljci so po osrednji prireditvi izvedli delavnico priprave mazila iz poleti nabranih zdravilnih zelišč (skupina Marjetice) in iz ekoloških olj, ki so jih podarili mimoidočim.

Zahvaljujemo se Občini Kamnik, Calcitu d.d. in vsem, ki nas finančno ali drugače podpirajo. Posebna zahvala gre vsem prostovoljcem, brez katerih dogodek in naše delo ne bi bilo mogoče.

Če ste naše predstavitve in predavanja zamudili, pa si vseeno želite postati prostovoljci, ste vabljeni, da nas obiščete v svetovalni pisarni za starejše ali nas kontaktirate preko elektronske pošte in se pridružite kateri izmed prostovoljskih skupin.