Zavod Oreli na obisku gostil varuha človekovih pravic, Petra Svetino

Zavod Oreli, ki že 12. leto učinkovito naslavlja in rešuje potrebe starejših v občini Kamnik, je na delovnem obisku pozdravil varuha človekovih pravic, g. Petra Svetino. Direktorica Zavoda Oreli, Martina Ozimek in svetovalec, mag. Roman Rener, sta skupaj s prostovoljci Zavoda pripravila kratko predstavitev modela za reševanje potreb starejših s konkretnim prikazom izkušenj prostovoljcev iz prakse.

Varuha so na začetku najprej popeljali po prostorih svetovalne pisarne za starejše, ki je locirana v središču Kamnika na Tomšičevi 23. Na začetku nas je pozdravila glasba citrarja Tomaža Plahutnika, kasneje pa se mu je pridružila še naša prostovoljka Ana s pesmijo. Mag. Roman Rener je podrobneje predstavil model pomoči in delovanje Zavoda, prostovoljci pa so pripovedovali o izkušnjah iz terena.

Število starejših narašča, zato je inovativni medgeneracijski model, ki ga je razvil Zavod Oreli, namenjen podpori starejšim v domačem okolju.  Prostovoljci jim pomagajo pri vsakodnevnih opravilih; od pomoči pri nakupih in urejanju vrta pa do klepeta in prevoza do zdravnika.

Martina Ozimek je ob obisku povedala: »V veliko veselje nam je, da je interes za naše delovanje izkazal sam varuh človekovih pravic. To nam, tako prostovoljcem kot vodstvu, daje potrditev in podporo za aktivno delovanje naprej. Želimo si, da bi naš model razširili po Sloveniji, saj je učinkovit in uspešen. Posebno moč modelu dajejo tudi nova znanja in izkušnje, saj sodelujemo s štirimi fakultetami. Obisk Varuha je tudi priznanje občini Kamnik, ki je v našem modelu prepoznala odgovor na aktualne izzive, najlepša hvala tudi njim za vso podporo.«