Spodbuda za vključitev nezaposlenih občanov v prostovoljstvo

Slovenska filantropija, kot krovna prostovoljska mreža, nastopa tudi v vlogi zagovorništva. Na predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialno varstvenih prejemkih so poslali več pripomb, na katere so  5. avgusta 2021 dobili pozitiven odgovor s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Naj ga na kratko povzamemo:

Gre za spreminjanje pogojev glede prejemanja dodatka na delovno aktivnost za prostovoljce in prostovoljke. Zakon med drugimi predlaga, da se za osebe, ki so aktivne in iz naslova aktivnosti za opravljeno delo ne prejemajo plačila, kot minimalno število ur aktivnosti šteje 60 ur na mesec.

Po novem je za osebe, ki so aktivne in iz naslova aktivnosti (osebe, ki opravljajo prostovoljno delo) in za opravljeno delo ne prejemajo plačila, minimalno število ur aktivnosti v višini 15 ur ali več na mesec oziroma dvofazna spodbuda, in sicer za delovno aktivnost:

– od 15 do 30 ur mesečno: 0,13 OZMD oziroma 52,28 evra,

 – več kot 30 ur mesečno: 0,26 OZMD oziroma 104,57 evra.

Vabimo torej tudi vse nezaposlene v naši občini, da se vključijo v naše prostovoljske skupine. Najprej v izobraževanje za prostovoljno delo (3x 2 uri), ki bo potekalo v septembru – natančen termin bo še sporočen, potem pa v konkretno delo pomoči starejšim v naši občini. Lepo vabljeni!

 

Vse slike