Premagali smo osamljenost - Dan za spremembe 2021

V soboto, 10. aprila 2021, smo se prostovoljci priključili vseslovenski akciji Dan za spremembe, ki jo vodi Slovenska filantropija. To je akcija, ki je nastala z namenom spodbuditi vse ljudi k aktivnemu odzivu na potrebe skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljca. Letos je še posebej zahtevno leto zaradi mnogih občutkov osamljenosti, ki so nastali zaradi obveznih osamitev ob pojavu korona virusa v našem okolju. Zato smo se odločili, da se povežemo tako mladi kot stari.

Projekt smo tudi tokrat podprli na Zavodu Oreli, aktivnostim pa sta se pridružila tudi OŠ Stranje in Vrtec Zarja.

Na Zavodu Oreli smo pripravili tri ločene aktivnosti:

1. Starejše smo povabili, da pokličejo vodji naše pogovorne skupine Klaudijo in Neli in z njima poklepetajo in tako preženejo osamljenost. Njuni telefonski liniji sta žal ostali nemi.

2. Pripravili smo literarni razpis na temo osamljenosti, na katerega se je odzvala anonimna avtorica in z nami delila zapis o pomoči osebi po možganski kapi. V zapisu je razpravljala tudi o tem, kako pomoč drugemu pomaga tudi nam. Celoten zapis objavljamo spodaj.

3. K tretji aktivnosti smo še posebej lepo povabili starejše, ki so se nedavno udeležili tečaja o uporabi Zooma. Prostovoljci in starejši so na enournem Zoom srečanju poklepetali o tem, kako preženejo osamljenost, pogovarjali pa so se tudi o tem, kaj bi počeli, če bi izvedeli, da jim je ostalo zgolj 10 dni življenja. Poleg tega, da so na dogodku skupaj premagali osamljenost in delili najprijetnejše spomine, so tudi povadili uporabo Zooma, pri čemer so se strinjali, da aktivna raba takšnih in drugačnih spletnih orodij, povečuje njihovo povezanost z družino in prijatelji in jih ohrani v stiku.

OŠ Stranje je Dan za spremembe obeležila z medgeneracijskim Zoom srečanjem, na katerem so udeleženci govorili, kako so se spopadali z osamljenostjo v času karantene. Celotno poročilo dogodka najdete tu. Vrtec Zarja pa je oblikoval akcijo Podam ti dlan, nisi sam, s katero so marsikateremu mimoidočemu narisali nasmeh na obraz. Več o njihovih aktivnostih v okviru projekta najdete tu.

 

 

Zavod Oreli - srečanje na Zoomu

Zavod Oreli - srečanje na Zoomu

Vse slike

Vrtec Zarja - aktivnosti ob vrtčevski ograji

Vrtec Zarja - aktivnosti ob vrtčevski ograji

Vrtec Zarja - marsikateremu sprehajalcu so na obraz narisali nasmeh

Vrtec Zarja - marsikateremu sprehajalcu so na obraz narisali nasmeh

OŠ Stranje - dogodek na Zoomu

OŠ Stranje - dogodek na Zoomu

Stvari so takšne, kot so... dokler se ne spremenijo

Stvari so takšne, kot so... dokler se ne spremenijo