Dragi starejši - iskren zapis naše prostovoljke

 

Mesec december je mesec refleksije; pogledov na preteklo leto in optimističnih načrtov za prihodnje. Naše prostovoljce smo spodbudili naj napišejo kratka pisma z lepimi željami in sporočili za starejše. Z vami delimo iskreno pismo prostovoljke Gaje, ki je s svojim delom pričela letos poleti. Njen zapis ujame bistvo našega dela in je lahko navdih vsem, ki se že nekaj časa spogledujete, da bi se nam pridružili.

 

Spoštovani!

V imenu Zavoda Oreli vam želim prijetne božične praznike in srečno novo leto.

Naj se vam predstavim – sem Gaja, prostovoljka Zavoda Oreli. S prostovoljstvom sem pričela letos poleti in imela sem čast spoznati štiri izjemno prijetne in zanimive gospe. Spoznala sem, da se starejši večinoma sploh ne zavedate, kako dragocene so vaše zgodbe, koliko občudovanja si zaslužite. Vsako življenje je sestavljeno iz težjih in prijetnejših obdobji. In ravno to, kaj ste premostili, kaj vas je oblikovalo, daje nam mlajšim zagon in motivacijo, da se spopademo z našimi problemi ter cenimo to, kar imamo.

Osebno se mi zdi še posebej zanimivo, kako zelo se je življenje spremenilo zadnjih 70, 80 let. Včasih ste perilo prali še na roke, v mrzlih potokih tudi pozimi, danes pa le pritisnemo na gumb. Ali pa ko so deklice pri šestih letih že pazile mlajše bratce in sestrice, danes pa se soočamo z dilemo, ali so otroci sposobni, da bi se v šoli samotestirali. Ste generacija, ki je preživela marsikaj in globoko vas občudujem. Vojni in povojni čas je bil še posebej težek, družine so se znašle kakor so najbolje vedele, a dostikrat ste bili otroci kljub ljubečim materam lačni. A je bilo v marsičem tudi bolje, kot moja stara mama rada poudari. Imeli ste pristne odnose. Danes smo večinoma vpeti vsak v svoje življenje in brzimo drug mimo drugega. Včasih pa ste se veliko družili, si pomagali, znali deliti, delo ste si popestrili s šalami in petjem. Zdi se mi, da ste znali precej bolj uživati življenje, ceniti malenkosti in spoštovati drug drugega.

V prihajajočem letu vam želim predvsem zdravja, pristnih odnosov in notranje sreče. Bodite ponosni nase, na vsako oviro, ki ste jo preplezali. Negujte prijateljstva, dvignite telefon in pokličite znanca ali znanko, ki je že dolgo niste slišali. Ko nekomu drugemu polepšate dan, ga s tem polepšate tudi sebi. Ravno medsebojni odnosi nam najbolj bogatijo življenje. In ne pozabite, veliko nas je, ki se bomo z veseljem odzvali, če boste rabili pomoč ali klepet.

Srečno,
Gaja

 

Želite tudi vi z zapisom nekoga razveseliti?

Vaša pisma lahko pošljite:

  • elektronsko: zavod.oreli@gmail.com   ali    info@kamnik-starejsi.si
  • fizično na naslov: Pisarna za starejše, Tomšičeva 23, Kamnik.
Pisma, ki bodo razveselila starejše

Pisma, ki bodo razveselila starejše