Dogodek na temo duševnega zdravja

Vzdržujmo svojo socialno mrežo, skrbimo za fizično pripravljenost in poiščimo pomoč, če postane pretežko

V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik je v sredo, 6. oktobra 2021,  potekalo medgeneracijsko srečanje, predavanje in delavnica »Ohranimo duševno zdravje«. Organizatorja dogodka sta bila Zavod Oreli in CSD Kamnik – Dnevni center Štacjon. Zanimiva tema je privabila veliko število udeležencev in napolnila predavalnico do zadnjega kotička. Marija Dobnikar, pomočnica direktorice CSD Osrednja Slovenija - vzhod, Enota Kamnik, je v uvodnem pozdravu nagovorila prisotne ter poudarila pomen medsebojnega povezovanja institucij za pomoč občanom.

Prva predavateljica, Lidija Kos, strokovna vodja Dnevnega centra Štacjon, je naslovila vsebine, ki se dotikajo vsakega izmed nas, t.j našega duševnega zdravja. Izpostavila je ključne faktorje, ki vplivajo na naše duševno zdravje ter načine, kako ga ohranjati in krepiti. V primerih, ko smo nemočni, je potrebno poiskati strokovno pomoč.

Drugi del predavanj je izvedla Martina Ozimek, direktorica Zavoda Oreli. Poudarila je pomen ohranjanja in gradnje socialnih mrež preko pogovorov in prostovoljskih skupin. Še posebej je poudarila pomen pridobivanja novih znanj skozi praktična izobraževanja. V času pandemije Covid-19 so pomembno vlogo odigrala spletna orodja in klepetalnice, kjer se je srečevalo veliko starejših in prostovoljcev.

Ob zaključku srečanja je udeležence nagovoril župan občine Kamnik,  Matej Slapar. Pohvalil je tovrstna izobraževanja, še posebej pa podporo ranljivim skupinam, ki potrebujejo pomoč. Zahvalil se je Zavodu Oreli in Dnevnemu centru Štacjon, ki sta pripravila in izvedla dogodek.

Za zaključek medgeneracijskega srečanja in predavanj smo skupaj z udeleženci in mladimi prostovoljci naredili zelene pentlje, ki označujejo svetovni dan duševnega zdravja in si jih pripeli na prsi. To nas bo spomnilo, da pomeni  ohranjanje duševnega zdravja krepitev lepih odnosov in skrb za lastno zdravje, ki se dotika tako telesa kot srca in duše. Z zahvalo Občini Kamnik, ki prepoznava pomembnost in podpira vsebine za najbolj ranljive skupine občanov, smo zaključili skupno druženje.

Dogodek je bil izveden na pobudo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje.