Megeneracijsko srečanje in delavnica diabetes-veganska prehrana

V ponedeljek, 11. novembra 2019, smo imeli medgerenacijsko srečanje s predavanjem in delavnico o diabetesu ter pripravo veganskih jedi. Srečanje je potekalo od 17. do 20. ure v OŠ Stranje.

Po začetni predstavitvi sladkorne bolezni s strani mladih učenk OŠ Stranje, Mine Brajer in Teje Ribič Arnež, je primer dobre prakse predstavila gospa Katarina Arčon Žavbi iz Društva diabetikov Kamnik. Povedala je, da svojo sladkorno bolezen ureja tudi z dobro prehrano, saj živila kupuje le pri lokalnih pridelovalcih in jih tudi malo spreminja v kuharskih postopkih, da ohranijo čim več hranilnih snovi – beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov in mineralov. Ga. Marija Podbevšek, prav tako iz Društva diabetikov Kamnik,  pa nam je pokazala svojo inzulinsko črpalko, ki ji večkrat na dan zelo natančno sporoča stanje glukoze v njenem telesu. Tako hitro lahko ureja dovajanje inzulina, ki pomaga pri prehajanju glukoze iz krvi v celice.

K našemu medgeneracijskemu izobraževalnemu srečanju je veliko doprinesel tudi kuhar Dare Korbar iz Komende.  Vodil je kuharsko delavnico veganskih jedi.  Skupaj smo pripravili:

kislo zelje in kislo repo, ki smo jih ponudili s popečenim tempehom (leča,grah,fižol).

zelenjavni smuti (kodrolistni ohrovt,  jabolko, limonin sok, ingver, kurkuma, cimet, kardamom, klinčki, meta, melisa, veganski jogurt).

humus (čičerika, rdeča pesa, zelena, oljčno olje – zmiksamo in dodamo kvasni posip)

pire iz sladkega krompirja (skuhan sladek krompir in hokaido buča ter zelena, oljčno olje, kuhana čičerika, vsemu dodamo še kvasni posip – nefermentiran kvas).

Ko so nekateri pripravljali jedi, so drugi opravili meritev krvnega sladkorja. Ko je bilo vse pripravljeno, smo pripravljene jedi tudi poskusili. Udeleženci so vsi po vrsti pohvalili pripravljene jedi. Tako so tudi diabetiki, ki 14. novembra praznujejo svetovni dan sladkorne bolezni ugotovili, da lahko pridobijo beljakovine tudi na rastlinski – veganski način.  Ob zaključku smo se vsem sodelujočim, ki so vodili predavanje in delavnice, zahvalili s pisno zahvalo in rožico. Obljubili smo si, da se bomo na podoben način še srečevali, saj vsi veliko pridobimo, predvsem pa širimo znanje o sladkorni bolezni in zdravi prehrani ter si povečujemo in krepimo socialno mrežo.

Zavod Oreli